Europa helpt stad-landverbindingen versterken 

Reederij De IJsel breidt vaargebied uit met nieuwe vaartochten

Gouda trekt de laatste jaren steeds meer bezoekers, uit binnen- en buitenland. De actieve stadsmarketing van de gemeente werpt zijn vruchten af, evenals het ‘spreidingsbeleid’ van het Nederlands Bureau van Toerisme en Congressen om de grote steden, met name Amsterdam te ontlasten. Belangrijkste attractie is de wekelijkse kaasmarkt in de zomermaanden voor de oude Waag op het historische Marktplein. Andere trekpleisters zijn de Sint Jan (Goudse glazen), keramiek, kaarsen en stroopwafels.

Gouda wil haar bezoekers graag meer bieden en verleiden langer in de stad te verblijven. De monumentale binnenstad met zijn rijke historie en unieke watersysteem biedt daartoe tal van mogelijkheden. De grachten, singels en intieme vaarwegen vormen de ideale infrastructuur om de monumentale  gevelwanden in de binnenstad in alle rust vanaf het water te bewonderen en de sluizen aan de rand van de stad verleiden de bezoekers naar de ‘onbekende verten’ van het groene ommeland. Via de Karnemelksloot en het Reeuwijks Verlaat naar de Reeuwijkse Plassen. Of door de Mallegatsluis over de Hollandsche IJssel naar het weidse rivierlandschap van de Waarden en verder naar Rotterdam. Het water als wederkerige verbinding van stad en platteland.   

 

De historische rondvaarten en recreatieve vaartochten van Reederij De IJsel met de trekschuiten Jan Salie en Jan Kordaat en de monumentale ijsselaak den Onthaestingh mogen zich sinds jaar en dag in ruime belangstelling verheugen. De Stichting Varend IJsselschip, ideëeel eigenaar van de rederij, breidt het vaargebied uit met twee bijzondere nieuwe vaararrangementen: de Kaasvaart en de Hollandsche IJsseltocht.  De tochten zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van LEADER, Europees fonds voor plattelandsontwikkeling.

 

Kaasvaart

Gouda Cheese Experience, dat in 2020 voorzichtig de deuren opende, heeft kaasstad Gouda een eigentijdse impuls gegeven. Het interactieve bezoekerscentrum is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot de grootste publiekstrekker van de stad. Reederij De IJsel speelt hierop in met een nieuw dagarrangement.  Deze zogenoemde Kaasvaart verbindt  de Goudse binnenstad met Vakantiepark Landal De Reeuwijkse Plassen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

De kaasvaart voorziet in een afwisselende vaartocht vanuit het plassengebied naar de Goudse binnenstad via de eeuwenoude vaarroute over de Breevaart, de tweewegsluis het Reeuwijksche Verlaat,  de Karnemelksloot en de Fluwelensingel. Ter hoogte van de Kleiwegbrug gaan de passagiers van boord voor een bezoek aan de kaasmarkt of Cheese Experience. ’s Middags schepen zij bij de voormalige zeesluis langs de Oosthaven weer in voor de thuisreis.  

Tijdens de dagtocht vertellen de schipper en zijn maat wetenswaardigheden en anekdotes over stad en streek, zodat de deelnemers weten waar de Gouwenaars de kaas halen… 

De Kaasvaart wordt verzorgd met de Jan Compagnie, een monumentale westlander. Dankzij de financiële steun van LEADER is het authentieke schip gerestaureerd en geëlektrificeerd.

De bedoeling is om de Kaasvaart in samenwerking met andere partijen stapsgewijs uit te breiden met andere vaartochten door stad en ommeland. Zo worden in de zomerperiode naast de wekelijkse Kaasvaart inmiddels ook Plassentochten over de Reeuwijkse Plassen verzorgd.

Hollandsche IJsseltocht 

De Hollandsche IJssel is een bijzondere rivier. Door de zoetwatergetijden, het oer-Hollandse rivierlandschap en het weidse cultuurlandschap achter de dijken. Door de pittoreske nederzettingen op en achter de winterdijken. En door het rijke verleden van de Hollandsche IJssel als werkrivier met steenovens, scheepswerven en andere  watergebonden bedrijvigheid. De zoetwatergetijdenrivier vormt de natuurlijke verbinding tussen stad en platteland, tussen Randstad Rotterdam en de historische ‘plattelandsstad’ Gouda als toegangspoort tot het Groene Hart. 

Door verschillende oorzaken laat de beleefbaarheid en bereikbaarheid van de rivier te wensen over, niet  alleen voor toeristen, maar ook voor de streek- en stadsbewoners. Met name het ontbreken van aanmeerplaatsen voor de pleziervaart is een gemis.

De Hollandsche IJsseltocht biedt de mogelijkheid om de rivier vanaf het water te (her)ontdekken.

Het plan voorziet in een beurtdienst in de zomermaanden met de historische ijsselaak den Onthaestingh platbodem tussen Gouda en Capelle a/d IJssel met tussenstops in Gouderak en Ouderkerk a/d IJssel. Bij bijzondere evenementen langs de rivier kan tevens worden aangemeerd bij een speciaal ontwikkeld steigerponton. Een scharnierende voetgangersbrug of een stabiel pontje zorgt voor verbinding met de wal. Het ponton kan tevens worden ingezet voor andere doelen, zoals podium, terras, aanmeerponton voor uitvaarten of werkponton. Thuishaven van het ponton is GoudAsfalt, de culturele ‘broedplaats’ op de zuidoever van de rivier tegenover het fraaie rivierfront van de waterstad.  

 

Meer informatie over de nieuwe vaararrangementen vindt u elders op deze website.